Skûtsje

 

 

Skûtsje is Fries voor schuitje. Een skûtsje is een tjalkachtig scheepje dat tussen 1880 en 1930 in Friesland is gebouwd voor het vervoeren van vracht. Een groot gedeelte van de nu nog zeilende skûtsjes wordt gebruikt voor het varen van dagtochten, het meedoen aan wedstrijden of als plezierboot.

 

Dagtochtzeilen.nl maakt gebruik van skûtsjes die meedoen aan de IFKS door te varen met gasten kunnen deze skutsjes geld verdienen wat weer gebruikt wordt om de staat van het schip te verbeteren of om nieuwe tuigage of zeilen te kopen. Wilt u meer weten over skûtsjes dan kunt u kijken op de site skutsjehistorie.nl Hier vindt u van veel skutsjes de gegevens en afbeeldingen.

 

Het varen van wedstrijden met skûtsjes is na de tweede Wereldoorlog georganiseerd in de SKS 

Hier mogen alleen schippers aan meedoen die afstammen van een schippersfamilie.

 

De schippers die uitkomen in de IFKS zijn niet gebonden aan afkomst. In deze competitie varen dan ook veel meer skûtsjes mee. In 3 verschillende klassen doen hier bijna 70 skûtsjes aan mee.

 

Een voorbeeld van een skûtsje dat meedoet aan de IFKS is ons eigen skutsje De Zorg & Vlijt  

 

Dit skûtsje vaart zeer regelmatig dagtochten voor ons maar wordt daarnaast door een aantal bedrijven gesponsord en gebruikt voor relatie-dagen en events.